top of page
  • Writer's pictureOmniGyn

Klimakteriet - vad händer?

Kvinnliga hormonerna förändras kraftigt i övergångsåldern och det startar ofta tidigare i livet än vad många kvinnor känner till. I den fertila perioden finns hos de flesta en cyklicitet i menscykeln som successivt ändras pga att äggstockarna och äggen åldras och slutligen slutar ägglossa. Det är som en hormonorkester som samverkar för att kvinnor ska vara fertila, men med åren är inte orkestern lika finstämd.


Några kallar åren före MP ( menopaus) för förklimakteriet-men egentligen borde det kallas övergångsålder eller klimakterium. Tiden i klimakteriet varierar på individnivå.

På svenska kallas perioden för ”övergångsåldern”, och det stämmer bra.


Det är som en omvänd pubertet som påverkar olika kvinnor olika mycket.


Perioden pågår ofta i 1-10 år, och kan starta redan i 40-årsåldern, men oftast startar den efter 45-årsålder.

MP i åldern 45-60 år anses normalt, och medelåldern för MP med ”svenska gener” är ca 51 år.

Det är en period livet då hormonerna periodvis kan pendla starkt och det gör att det gör att det också är svårare att vara i balans på många sätt och kroppen har svårare att ”kompensera”.

Ca 30 procent av kvinnorna i denna period får så mycket besvär att det påverkar livskvaliteten negativt.

Ca 70 procent får någon typ av symtom. Vanliga symtom är: Ökad kroppsvärme, svettningar, vallningar ( flush på engelsk), sömnsvårigheter, hjärtklappning, humörpåverkan med nedstämdhet, obefogad oro, humörsvängningar, ledvärk, ”känner inte igen sig själv”, (sämre sexlust).

Ökad PMS och mindre stresskänslighet är vanligt liksom ökad migrän och ökad risk för utmattning/trötthet.

Vanliga symtom är även ändrad menscykel- ibland kortare, ibland längre, ibland långdragna blödningar efter menshopp samt rikligare mensblödningar.

Symtomen blir ofta värre i stressade situationer.

Det finns enormt mycket att läsa, lyssna på och lära om klimakteriet.

Viktigaste tipsen;

Sök hjälp! Boka tid till din gynekolog/allmänläkare om du inte mår bra, kartlägg ditt mående och blödningar - gärna i en hälsodagbok/kalender och läs gärna på/lär dig mer. Det finns även möjlighet att boka tid per telefon privat till mig ( läs mer under kontakt).

Jag vill dela med mig om följande länkar och tips;


- Monika Björn som driver Starkgenomklimakteriet som hemsida och @starkgenomklimakteriet på Instagram

Bra och viktig information finns i dessa ”kanaler” och med ett bredare perspektiv än inom vanlig vård.

Hennes böcker Stark 50 + och Stark Genom Klimakteriet finns länkade och rekommenderas varmt de hittas under fliken ”boktips och länkar”.


Här är har jag medverkat med Monika i InstaLive, lyssna gärna- Klimakteriepodden med Åsa Melin


Det finns massor med bra intervjuer - över 200 podinslag finns.


Bägge dessa program rekommenderas som en introduktion ( som jag medverkat i);
-Dr Hilde Löfqvist som är gynekolog och kollega.

Hennes bok Hormonkarusellen rekommenderas ( länk finns under boktips)

Hon driver numera även en podd Doktor

Hilde podden

I studier och ibland kliniskt används Menopause rating scale för att få en uppfattning av symtomen. Nedan en svensk översättning från boken HormonkarusellenDetta program sändes i SVT 1 29 november 2021 och rekommenderas också


Om du känner av torrhet och obehag från slidan, vid slidöppningen och/eller i vulva går detta att behandla. Detta symtom uppkommer ofta i slutet av klimakteriet eller några år efter menopaus. Läs detta separata inlägg;


Under länktips finns även SFOG:s ( Svensk Förening för Obstetrik och Gynekologi) riktlinjer kring klimakteriebehandling uppdaterade initialt november 2019, som är skrivna i första hand till läkare. I dessa finns även bioidentiskt progesteron med (!) - vilket många läkare inte känner till…

Så här ändras normalt östrogen och progesteron under klimakteriet-se bild längst ner ;

Åren före sista mens ( perimenopausalt), vid menopaus ( sista mensen) och postmenopausalt.

Som framgår av diagrammet sjunker hormonnivåerna successivt och östrogen är mer pendlade, vilket kan ge rikliga mensblödningar åren före MP, då östrogen stimulerar slemhinnan i livmodern att växa till.


Jag medverkade i en artikel i Tidningen M - oktobernumret 2022, där finns en genomgång av symtom som kan vara kopplade till klimakteriet, men räknas i Sverige inte som "klassiska";
SFOG:s råd klimakteriebehandling från 2019


Comments


bottom of page