top of page
  • Writer's pictureOmniGyn

Sköra slemhinnor i slidan - under och efter klimakteriet

Normalt är slemhinnan i slidan och vulva rosafärgad, fuktig, elastisk och veckad ( ser ut som i munnen). Pga lägre östrogennivåer framför allt i menopausen (tiden efter den sista menstruationen), blir slemhinnan istället uttunnad, blek och slät. Den blir känsligare.


Typiska symtom är skavningskänsla, det känns torrt och gör ont vid penetration i slidan.

Det är också lättare att få urinvägsinfektioner om slemhinnan är atrofisk.


Det är vanligast att få torra/sköra slemhinnor några år efter sista menstruationen.

Det är även vanligt att kvinnor får vaginal atrofi ( sköra slemhinnor) efter förlossning, då östrogennivåerna är låga.

Rent generellt förknippas torra slemhinnor med klimakteriet men så är alltså inte alltid fallet.


Klimakteriebehandling med östrogen ( hela kroppen) kan ibland hjälpa även underlivets slemhinnor - men det ger inte alltid full effekt.


Den mest effektiva behandlingen är att använda "svagt" östrogen - i slida och kring slidmynningen.

Det är också viktigt att sköta underlivet på ett bra sätt - se separat inlägg om oljeregim.


Det finns ett flertal preparat som hjälper mot besvären som går att köpa receptfritt (och med recept) på alla apotek.

I denna broschyr finns bra bilder på sidan 8 och 9 som visar skillnader i hur slemhinnan ser ut i fertil ålder jämfört med senare.

https://www.campuspharma.se/wp-content/uploads/2016/02/SE-Blissel-Patientinformation-Illustrationer-A5.pdf Alla preparat innehåller hormon - östradiol eller östriol som gör att att slemhinnan byggs upp igen och återgår till att vara rosig, elastisk, slembildande och mer motståndskraftig.

Dessa preparat hjälper INTE mot klassiska klimakteriebesvär ( det är är för låga doser), utan verkar i första hand lokalt.

Däremot påverkar de även urinvägslemhinnan positivt och ökar på det sättet motståndskraften mot t ex urinvägsinfektioner.

Vi läkare arbetar lite olika, jag brukar enbart rekommendera behandling om kvinnan upplever besvär på något sätt - inte enbart på hur det ser ut.

Vissa kvinnor har synligt bleka och tunna slemhinnor, men upplever inga besvär alls.


Många förstår dock inte att smärta vid samlag kan bero på att slemhinnorna har ändrats och får då oftast mycket bra effekt av behandlingen.


Nedan följer en översikt de preparat som brukar användas i vanlig vård.

Detta är en kort sammanfattning och en översikt för att ge guidning över vilka preparat som finns - och skillnader mellan preparaten.

Det går att köpa många av preparaten receptfritt, men om besvären inte förbättras eller vid osäkerhet om diagnos rekommenderas att boka en tid till läkare/gynekolog för undersökning!


Det finns ett flertal andra tillstånd som kan ge symtom/besvär i underlivet.


Mer information finns på nätet och även i patientbroschyrer.


Estrokad-vagitorier

Dessa används varje kväll i 2-3 veckor för att bygga upp slemhinnan och sedan 2 ggr/vecka framöver. Slutar man behandlingen blir slemhinnorna sköra igen.

Fördel: Det är lågt innehåll av östriol och påverkar inte resten av kroppen ( bröst mm). Receptfritt. Förhållandevis billigt.

Negativt: Ger flytning.


Här kan du ladda ner produktbroschyren:





Ovesterin-vagitorier-kräm

Dessa används varje kväll i 2-3 veckor för att bygga upp slemhinnan och sedan 2 ggr/vecka framöver. Slutar man behandlingen blir slemhinnorna sköra igen.

Dessa har något högre östrioldos än Estrokad och detta behövs egenligen inte.

Detta preparat har funnits längst på marknaden och krämen används ofta efter t ex förlossning.


Fördel: Det är lågt innehåll av östriol och påverkar inte resten av kroppen ( bröst mm). Krämen kan smörjas extra vid t ex slidmynningen. Ingår i läkemedelsförmånen ( om det förskrivs på recept).

Negativt: Ger flytning som vagitorier. Krämen är tjock vilket kan upplevas både bra och dåligt.





Blissel - kräm

Denna används med en separat införare varje kväll i 2-3 veckor för att bygga upp slemhinnan och sedan 2 ggr/vecka framöver. Slutar man behandlingen blir slemhinnorna sköra igen.

Denna har mycket lågt innehåll av östriol och studier har visat att även kvinnor som haft bröstcancer kan använda denna.


Fördel: Det är lågt innehåll av östriol och påverkar inte resten av kroppen ( bröst mm). Krämen kan även ska smörjas extra vid t ex slidmynnigen. Förhållandevis billigt.

Nackdel: Ger lite flytning. Ingår inte läkemedelsförmånen. Är än så länge receptbelagt.



Här kan du ladda ner produktbroschyren:



Oestring

En ring som placeras i slidan och kan behållas på plats i 3 månader, eller tas ut kortare period. Denna innehåller östradiol som är något "starkare" än östriol. Slutar man behandlingen blir slemhinnorna sköra igen.


Fördel: Det är lågt innehåll av östradiol. Enkelt, behöver inte adminstreras regelbundet. Kladdar inte alls. Förhållandevis billigt. Ingår i läkemedelsförmånen.

Nackdel: Kan ge lite flytning. Är receptbelagt. Vissa kvinnor tycker det är svårt att ta ut och ringen själva-men detta kan göras hos barnmorska eller läkare.



Här kan du ladda ner produktbroschyren:




Vagifem

Denna används med en separat införare varje kväll i 2-3 veckor för att bygga upp slemhinnan och sedan 2 ggr/vecka framöver. Slutar man behandlingen blir slemhinnorna sköra igen.

Denna innehåller östradiol som är något "starkare" än östriol.


Fördel: Kladdar inte alls. Dyraste preparatet-kan fås på recept för större förpackning ( något billigare/styck). Engångsinförare. Receptfritt.

Nackdel: Har inte alltid full effekt vid slidmynningen. Ingår inte i läkemedelsförmånen-"hjälper inte med" recept.











Vagidonna

Denna används med en separat införare varje kväll i 2-3 veckor för att bygga upp slemhinnan och sedan 2 ggr/vecka framöver. "Nytt" preparat sedan 2020 i Sverige. Samma sak som Vagifem, men med återanvändbar införare. Slutar man behandlingen blir slemhinnorna sköra igen.

Denna innehåller östradiol som är något "starkare" än östriol.

Fördel: Kladdar inte alls. Dyrt ( men något billigare än Vagifem). Receptfritt

Nackdel: Har inte alltid full effekt vid slidmynningen. Ingår inte i läkemedelsförmånen- recept "hjälper inte".








Intrarosa-vagitorier

Dessa används varje kväll.Slutar man behandlingen blir slemhinnorna sköra igen.

Dessa innehåller DHEA som omvandlas till östrogen och testosteron och har bra effekt på slemhinnan. ( Vissa menar på att det även kan påverka lusten positivt-dock finns inte så många studier ännu).

Fördel: Mindre vagitorier. Kan ha effekter även annat än på slemhinnan.

Negativt: Ger flytning som vagitorier. Måste tas varje dag. Är receptbelagt. Tillhör de dyrare preparaten.








bottom of page