top of page
  • Writer's pictureOmniGyn

Salvia

Salve betyder en hälsning eller räddning/läkning. Salve betyder ”hej” på latin och gissa vad det betyder i ordet Salvequick.


Salvia är en läkeört som odlats i Sverige sedan 800-talet. Hälsoeffekterna är många och mycket erfarenhet och några studier har påvisat följande för Salvia; antioxidant, rik på K-vitamin, antiinflammatorisk, antimikrobiell effekt i mun och hals, östrogenliknande effekt, förbättrar minnet, minskar kramper i magtarmkanalen och är antidepressivt. Dock ska allt intas med måtta-max 3-6 koppar salvia-te enligt en källa.Det går att använda Salvia till mycket gott i matlagning och i dryck och kryddan/växten är populär i länderna kring Medelhavet-men klarar sig väldigt bra här i Sverige också!


Nu lite historia:

Salvians finaste egenskaper ansågs vara dess djupa renande verkan. Den renade både fysiskt och psykiskt. Fysiskt i den meningen att gudarna använde den i sitt livselixir. Det sades också att om man brände den hemma så renade den luften från sjukdomar, tobakslukt och ovälkomna andar.


Linné berättar att avkok av salvia eller salviate är bra för galna och sjuka, det är stärkande, nervlugnande och ett bra medel mot nattliga svettningar ( mao klimakteriebesvär😊).


Redan under antiken lät de gamla egyptierna sina kvinnor dricka salviasaft efter pestepidemier, för att de skulle bli fruktsamma. Grekerna vigde salvian åt sin högste gud, Zeus.


Det finns många gamla historier om människor som ätit massor av salvia och som blivit mycket, mycket gamla. En sägen berättar om en gammal kvinna som bodde på landet utanför London efter första världskriget. Hon var så gammal att hon inte fanns med i kyrkoregistret och folk var rädda för henne och betraktade henne som en häxa. Hon odlade salvia i sin trädgård och åt inget annat än salvia.


I medeltidens Europa hade man den uppfattningen att salvian inte trivdes vid det hus där det inga pengar fanns. Blev plantorna frodiga tydde på det lycka och välstånd i familjen.

Comments


bottom of page