top of page
  • Writer's pictureOmniGyn

Oljeregim

Oljeregim – Patientråd vid besvär från slidmynningen ( kopierat från Sörmlands landsting)

BAKGRUND

Irritation i yttre delar av underlivet är vanligt och ger ofta klåda, sveda och ibland sprickor som gör ont. Svampinfektioner (Candida) är den vanligaste orsaken till att slemhinnor blir ”överansträngda”. Vissa virus, främst herpes- och papillomvirus kan fästa i underlivets slemhinnor och ibland ge besvär (blåsor, vårtor, klåda, sveda, sprickor). Det finns även andra virus och bakterier som kan fästa i slemhinnorna om de är sköra. Det gemensamma för att svamp, virus och bakterier skall fastna är att slemhinnorna är mottagliga, t ex att de är torra och har sprickor. En vanlig anledning till att slemhinnorna i de yttre könsdelarna blir torra och spricker är överdriven tvättning. Om man duschar ofta och inte smörjer sig med hudkräm får man lätt klåda, precis som när man diskar utan diskhandskar (händerna blir torra och får självsprickor). Underlivet reagerar likadant med uttorkning vid tät vattenkontakt. Ett naturligt sätt att försöka lindra klåda är att klia och tvätta sig mycket. Tyvärr ger det ofta upphov till mer besvär – man får ännu torrare hud och klådan kan förvärras. På detta sätt hamnar man lätt i en ”klådcirkel”. Undvik därför överdrivet tvättande och undvik att klia.

OLJEREGIM

Oljeregimen syftar till att ge slemhinnorna ett skyddande lager så att de blir mer motståndskraftiga och inte spricker så lätt. Olja skyddar mot vattnets uttorkande effekt.

SÅ HÄR SKALL DU GÖRA: Du skall använda olja t ex oliv-, mandel-, kokos-, raps-, dusch- ,bad- eller tvättolja.

Flera sorter finns på i mataffären, att beställa från nätet och från Apoteket.

Undvik olja som innehåller salicylsyra, vilket vissa barnoljor gör, den kan svida.

Ta litet olja i handen, på en bomullstuss eller på mjukt papper. Tvätta underlivet med detta. Dvs tvätta med olja istället för tvål. Gör det innan Du duschar för att skydda slemhinnorna från det uttorkande vattnet, eller använd olja efter varje toalettbesök eller tvättning.

Mandelolja, olivolja, kokosolja eller oljor från t ex butiken Pistill är lite fetare och ofta prisvärda. Undvik tvål helt i underlivet och särskilt Lactacyd som torkar ut mycket.

Vitt vaselin, Locobase och fetare krämer tycker många känns behagligt och lindrande i underlivet. Använd inga parfymerade produkter i underlivet- det kan ge oönskade negativa reaktioner.

Unvik överdrivet tvättande- detta gör att vävnaden torkar ut.

Liksom att smörja ansikte och huden i övrigt dagligen

- gör det gärna till en rutin att smörja även underlivet regelbundet.

Comments


bottom of page