top of page

Klimakteriet och hormonbehandling

Cecilia *Cilla* Wernekinck

Detta är ett område där det går att skriva och läsa spaltmeter.


Mycket av det som florerar baseras på den sk WHI - studien som först publicerades för mer än 20 år sedan påvisade en rad risker med sk HRT.


HRT är en akronym för Hormonal Replacement Therapy och betyder att man behandlar med östrogen och gestagen ( gulkroppshormon).


WHI studien har fått stor spridning och många av de slutsatser som drogs har fått reviderats och visat sig vara direkt felaktiga!

Dessa myter lever kvar och har på något sätt letat sig in hos kvinnor under flera årtionden.


Idag har man ersatt begreppet med MHT - Menopausal Hormonal Treatment för behandling av klimakteriet ( vid ”normal” ålder). Detta för att det inte är en ”ersättning” /replacement av hormoner.

Begreppet HRT används numera enbart vid sk POI - Premature Ovarian Insufficiency - dvs ”för tidigt” klimakterium. Detta innebär i praktiken kvinnor som slutar menstruera före 45 års ålder. Utan hormonell ( ersättnings behandling) riskerar de benskörhet, demens och hjärt-kärlsjukdom.


Alla som har mensuppehåll mer än 6 månader - utan att vara gravida, eller har preventivmedel som påverkar mensen och inte är kring 50 år och har en ”normal” menopaus - ( sista menstruation) - SKA söka läkare för undersökning och bedömning!


( egenligen oavsett ålder, men särskilt kring 40-års åldern).


Det finns en mängd myter kring MHT och här är de vanligaste som är FELAKTIGA



Sanningen är denna;


Dessa faktorer är viktiga inför MHT:

  • Grundsjukdomar/tillstånd

  • Vikt

  • Ärftlighet

  • Vilken typ av hormoner ( bioidentiska - eller syntetiska)


    Med syntetiska menas läkemedel där molekylen inte finns i människokroppen normalt t ex syntetiska gestagener ( Provera, Primolut-Nor m fl)


    Med bioidentiska menas att molekylerna ser ut som de som finns i människokroppen t ex östrogen ( 4 olika varianter). Vid MHT används östradiol, som är den som har effekt vid ”klassiska” klimakteriella symtom i kroppen. Dessa preparat är framställda i fabrik ( ”syntetiskt”, men dess effekt skiljer sig inte från det som kroppen själv bildar).

  • Hur preparaten tas in i kroppen ( via tabletter eller via hud/slida). Detta brukar kallas ”administrationsvägar”.

    Per Oralt ( PO) - via munnen

    Transdermalt - via huden

    Vaginalt - via slidan

  • Dos på preparatet


Många av ovanstående faktorer tas alltid i beaktande av en läkare vid förskrivning, andra delar är inte rutin i Sverige ännu.


Den individuella bedömningen och vad som väljs är viktigt för att få optimal behandling.


När det gäller tillgängliga preparat/läkemedel på recept i Sverige finns det både sk kombinationspreparat - de som innehåller både östrogen och gestagen och separata preparat. Det finns idag inget kombinationspreparat med östrogen och bioidentiskt gestagen = progesteron - utan 2 separata läkemedel får användas.

Det finns många varianter på preparat och doser och förutom vanliga fasta kombinationspreparat och bioidentisk behandling kan även t ex Hormonspiral och östrogen användas.


Gällande myterna och vad som idag finns vetenskap kring;


  1. MHT kan användas efter 60 års ålder, men kräver individuell bedömning. Transdermalt östrogen är att föredra. Oftast räcker lägre doser östrogen.

  2. MHT kan bidra till en lätt ökad bröstcancer risk ( i studier - efter 5 års användning).

    Riskökningen är i samma nivå som risken för bröstcancer vid övervikt.

    Livstidsrisken generellt för bröstcancer är hög - ca var 7:e kvinna drabbas av bröstcancer ( utan MHT)

    Enbart östrogen, alternativt östrogen och (bioidentiskt) progesteron verkar inte ge någon ökad bröstcancerrisk.

  3. MHT skyddar mot hjärt-kärlsjukdom. Dock ger tablettbehandling en ökad risk generellt för blodproppar - varför denna typ av administration ska undvikas till vissa kvinnor.

  4. Allt fler studier påvisar skyddande effekter på hjärna och nervsystemet av MHT- särskilt innan skador uppstått.

    Progesteron och östrogen är att att föredra framför syntetiska preparat. Detta innefattar både demens och även andra sk neurodegenerativa sjukdomar (nervsjukdomar i övriga delar av kroppen).

  5. Viktuppgång sker oftast i samband med klimakteriet pga olika omställningar i kroppen. MHT mildrar/skyddar delvis mot viktuppgång.


Titta gärna på följande föreläsning också;



Viktigaste;


Boka tid hos erfaren och intresserad gynekolog ( eller allmänläkare) för undersökning, bedömning och diskussion!

Efter det kan du själv välja om du vill använda MHT och utvärdera på vilket sätt det påverkar din kropp och ditt mående.


Om du vill förbereda dig använd frågeformuläret på min hemsida och fyll i och ta med vid ett möte och ev MRS ( Menopausal Rating Scale - finns med i ett annat inlägg)


Det finns ett flertal andra blogginlägg på min hemsida kring klimakteriet, inklusive några fysiska intervjuer med mig;

Läs och lyssna gärna på detta


I nedanstående blogginlägg finns i botten alla inlägg som länkar på min hemsida kring klimakteriet - för den som inte vill skrolla runt och leta…



MHT är i sig inget ”mirakelmedel”.


Allt i vår kropp fungerar i samverkan.


Sömn, kost, livsstil, stress, återhämtning, kaffe, tarmhälsa, ev födoämnesintoleranser, alkohol, rörelse, blodsockerkontroll, ev andra tillstånd i kroppen/smärta/sjukdomar samt även relationer är också viktiga delar att ta hänsyn till för att mildra effekterna av klimakteriet - som är en tid då kroppen inte balanserar lika bra som tidigare.


Ofta behöver man tänka extra på att prioritera återhämtning och vila ( minska stress ) i denna period i livet.


Det är olika för olika individer vilka av ovanstående områden som är extra viktiga.

Recent Posts

See All

تعليقات


bottom of page