top of page
  • Writer's pictureOmniGyn

Järnbrist

Det finns många sätt att få kroppen att må bra…


Titta gärna på inlägg tidigare kring rikliga blödningar och järnbrist.


Det brukar inte räcka med att enbart ta tabletter de dagar man blöder, utan det kan ta veckor att ”fylla på”.

Järn lagras i benmärgen och behövs för att bilda hemoglobin ”Hb” - de röda blodkropparna. Det är järnet i hemoglobinet som binder syre och transporterar detta i blodet. Utan syre kan kroppen inte bilda energi ( bryta ner födoämnen och då utvinna ATP). Funkar inte detta blir man TRÖTT (!)


Man kan få blodbrist/järnbrist även av andra orsaker är blödningar, t ex dåligt fungerande tarm/näringsbrist, glutenintolerans, restriktiv kost som är fattig på järn, hård träning och ej tillräcklig intag av rätt kost och självklart diverse andra sjukdomar och tillstånd.


Läkare förskriver normalt Niferex/Duroferon vid konstaterad järnbrist, men dessa preparat går även att köpa receptfritt.

Vissa känner tyvärr av förstoppning/illamående av preparaten, men det finns alternativ i t ex Winst munsönderfallande tablett, BlutSaft, Femineral, även om dessa inte förskrivs i vården.

Det kan ta närmare 1 månad med dagligt intag att få normala värden.

Vid uttalad brist kan man ge/få järn som dropp ( intravenöst) via vården.

Blodtransfusion ges enbart om det skett stora förluster på kort tid och Hb ligger påtagligt lågt.


Det kan vara klokt att kontrollera Hb och järn vid trötthet och/eller rikliga blödningar!


Givetvis kan brist även ge hjärntrötthet och ”hjärndimma”…


För inte så länge sedan gjorde @nillaskitchen även ett inlägg på Instagram och i blogg kring kost och kosttillskott vid anemi/järnbrist. Det finns med som länk nedan:Lever är ett av de bästa livsmedlen för att tillföra både kobolamin ( B12) och järn. Det ska dock intagas i lagom mängd (se separat blogginlägg).


Även gjutjärnspannor är rika på järn :-)
Commentaires


bottom of page