top of page
  • Writer's pictureOmniGyn

Oro/ångest-panikattacker mm och tänkbara grundorsaker - arv eller miljö? Vad kan man göra själv?

Oro/ångest och födoämnen

Det kommer fler och fler rapporter om hur kosten påverkar inte bara vår fysik utan också vår mentala hälsa.

Lyssna gärna på detta intressanta program med dr Mark Hyman som intervjuar och diskuterar med dr Dr. George Papaicolaou kring "the Functional Medicine approach to treating panic attacks".

Många med oro, ångest och panikattacker kan må bättre av jämna blodsockernivåer, göra kostförändringar då symtomen ibland kan bero på bristtillstånd, födoämnesallergier eller andra imbalanser.

En del med dessa tillstånd har även PTSD med tidigare trauman i sitt liv och kan behöva rätt hjälp för detta.

Samtalsterapi är en metod, men det finns flera icke-verbala metoder som är väl utprövade - hör mer om det i programmet från februari 2021.

På min Instagramsida hittar du en bild kopierad från som drumanadioo och refererar till en nyligen publicerad studie kring mat och ämnen som är viktiga att få i sig och vilka som är gynsamma att undvika.

Det finns även en diet som kallas GAPS som går ut på att läka tarmen via kosten och därmed förbättra autism, ADHD m fl -se länk och boktips.

Det är hoppfullt att det kommer mer och mer kunskap om hur vi själva kan påverka vårt psyke ( inte bara med läkemedel och terapi...).

Vi har alla olika genetik och det gäller att kartlägga och hitta metoder som är hjälpsamma på individnivå.

Det är egentligen ganska självklart att vår tarm påverkar vårt mående och även vårt nervsystem/det mentala. Närmare 90 % av serotoninet i vår kropp ( substansen som gör oss lugna och glada) bildas i tarmen.

Blir du nyfiken på detta ämne och vill ha praktisk hjälp rekommenderar jag att boka en tid för en funktionsmedicinsk genomgång.Comments


bottom of page