top of page
  • Writer's pictureOmniGyn

D-vitamin och immunförsvaret

D-vitamin har många funktioner, en är att det påverkar och har en viktig roll både för det medfödda och förvärvade (egen bildning av antikroppar) immunförsvaret och även cellernas barriär.


Det kommer allt fler rapporter om hur viktigt det är vid Covid-19. I tidningen Nature framgår att 97 % av dem med svår Covid hade D-vitaminbrist och jämfört med 33 % i den asymtomatiska gruppen.


I tidningen Nutrients. 2020 Apr; 12(4): 988 finns följande review; Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. I 15 av 12 studier fanns en association mellan låga D-vitamin nivåer och risk för svår COVID-19; men kausalitet är ju svårt.


Vi vet inte säkert om D-vitamin minskar svårigheten av Covid eller om det förebygger risken att insjukna, men mycket verkar tala för att det är viktigt att ha bra nivåer i kroppen.

För höga nivåer av D-vitamin kan vara ”giftigt”/toxiskt, så det bästa är att ta blodprov på 25-OH-vitamin D. Funktionsmedicinskt hävdar man att det är bra att ha värden kring 100-150 nmol/l. D-vitamin finns i fet fisk mm (det är fettlösligt) och bildas i huden vid solbestrålning. I England har man i dagarna beslutat att befolkningen ska få D-vitamin tillskott.
Commentaires


bottom of page